Laden Evenementen

Eerste Hulp aan Baby’s en kinderen

Evenement Navigatie

Er schiet een snoepje vast in de keel van een kind. Een slapende baby wordt niet meer wakker. Een uit het water gehaald kindje ademt niet meer. Allemaal hopen we dit nooit mee te maken. Maar niemand wil in zo’n situatie machteloos toekijken. Op dat moment is het kunnen verlenen van Eerste Hulp aan baby’s en kinderen van levensbelang.

Eerste Hulp verlenen aan baby’s en kinderen is anders

Baby’s en kinderen zijn zeer gevoelig voor ongelukken. En die gebeuren vooral in en om het huis. Per jaar bezoeken bijna 150.000 kinderen het ziekenhuis na een privéongeval. Bij sommige ongelukken, zoals verdrinking, ligt hun overlevingskans in de eerste minuten – en daarmee in uw handen. Als ouder, maar ook zeker als gastouder of kinderleidster, is het van essentieel belang om te leren hoe u Eerste Hulp moet verlenen en dan specifiek aan jonge slachtoffertjes. Want vanwege hun lichaamsafmeting, lichaamsbouw en ademhalingsfrequentie verloopt dit wezenlijk anders dan bij volwassenen.

Inhoud Rode Kruis cursus Eerste Hulp aan baby’s en kinderen

Tijdens de cursus Eerste Hulp aan baby’s en kinderen leert u precies hoe u op een veilige en juiste manier een jong slachtoffer Eerste Hulp verleent. U leert over de preventie van ongelukken en waar u een schok aan kunt herkennen. Na afloop kunt u Eerste Hulp verlenen bij een huidwond, brandwond, vergiftiging, hersenschudding, letsel aan botten, spieren en gewrichten en bij verslikking. U leert een slachtoffertje benaderen, reanimatie en mond-op-mondbeademing geven en een AED met kinderelektroden gebruiken. Bij goed gevolg ontvangt u na afloop van de cursus een erkend Rode Kruis certificaat. Dit certificaat is officieel erkend voor gastouders, kinderdagopvang en kinderdagverblijven.

Overzicht levensreddende handelingen

Tijdens deze cursus besteden we veel tijd aan het praktijkgedeelte. Met behulp van een baby- en kinderpop oefent u de volgende levensreddende handelingen:

 • Het toepassen van de 4 belangrijke stappen (veiligheid, beoordeling slachtoffertje, alarmeren en verlenen van verdere Eerste Hulp)
 • Eerste Hulp verlenen aan een baby of kind bij bewustzijn
 • Eerste Hulp verlenen aan een baby of kind buiten bewustzijn
 • Eerste Hulp verlenen bij verstikking van een baby
 • Eerste Hulp verlenen bij verstikking van een kind
 • Stabiele zijligging toepassen bij baby en kind
 • Mond op neus/mond beademing toepassen bij baby
 • Mond op mond beademing toepassen bij kind
 • Borstcompressie toepassen bij baby
 • Borstcompressie toepassen bij kind
 • Veilig aansluiten van een AED toestel inclusief kinderelektroden

Verloop van de cursus

De cursus Eerste Hulp bij kinderen en baby’s duurt in totaal acht uur, verspreid over 1 of 2 dagen. De cursus kan ook incompany of als privéopleiding worden gegeven. De instructeurs zijn mensen uit de praktijk, afkomstig uit het ziekenhuis en/of de ambulancezorg. Ze zijn allemaal erkend door het Nederlandse Rode Kruis, de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR), the European Resuscitation Council (ERC) en het Oranje Kruis. Daardoor kunt u rekenen op kwaliteit en op een eventuele vergoeding door uw zorgverzekeraar. We houden de groepen klein (maximaal zes cursisten per instructeur) zodat iedereen genoeg persoonlijke aandacht en positieve feedback kan ontvangen. Vooral bij dit gevoelige onderwerp is het belangrijk dat u zich volledig op uw gemak voelt en de cursus met een goed gevoel kunt doorlopen en afsluiten.

Volledige vergoeding door zorgverzekeraar

Dat een cursus Eerste Hulp een belangrijk preventiemiddel is, erkennen gelukkig ook veel zorgverzekeraars. Daarom wordt deze cursus vaak 100% vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Uw verzekeraar zal dit in de polis vermelden. Soms wordt als voorwaarde gesteld dat uw instructeur is erkend door het Rode Kruis en de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR). Bij ons is dit altijd het geval.

Kosten en betaling

De kosten voor deze Rode Kruis cursus Eerste Hulp bij kinderen en baby’s bedragen € 121,- per persoon (inclusief 21% BTW). U ontvangt twee weken voor aanvang van de cursus per post en/of e-mail een factuur om dit bedrag te voldoen. Het cursusboek, gebruik van oefenmateriaal en een erkend certificaat Rode Kruis (bij goed gevolg) zijn bij de prijs inbegrepen. Dit certificaat is door de overheid erkend als opleiding voor gastouders, kinderdagopvang en kinderdagverblijven.

Aanmelden en inschrijven

De cursus duurt in totaal 8 uur. U kunt de cursus in één dag van acht uur volgen of in twee dagdelen van elk 4 uur. Kiest u voor een incompany cursus, dan kunt u zelf de opleiding flexibel inplannen: van maandag tot en met zondag tussen 7:00 en 23:00 uur. Via het aanmeldformulier kunt u een groep van maximaal 15 werknemers per keer hiervoor aanmelden.
Deze cursus kunt u ook op één van onze locaties volgen: Harderwijk, Zwolle, Almere, Zeewolde, Lelystad, Utrecht of Amersfoort. Op deze lijst kunt u alle cursusdata op de verschillende locaties bekijken. Via het aanmeldformulier kunt u zich op een locatie en datum naar keuze inschrijven.
Ook is het mogelijk om deze Rode Kruis cursus Eerste Hulp aan baby’s en kinderen als privé opleiding te volgen. Wilt u daar meer informatie over of heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op!