Laden Evenementen

Basisopleiding levensreddend handelen bij kinderen

DSC_0080-2

Als onthaalouder of medewerker bij de kinderopvang krijgt u dagelijks kinderen aan u toevertrouwd. Hun ouders rekenen erop dat zij hun kind aan het eind van de dag weer gezond en wel kunnen ophalen. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. En sommige ongelukken kunnen fataal aflopen als u niet snel en adequaat reageert. In België zijn onthaalouders en medewerkers op een kinderopvang daarom verplicht levensreddend te kunnen handelen bij kinderen van 0 tot 12 jaar!

Basisopleiding Levensreddend handelen bij kinderen

Als een kind onder uw zorg bewusteloos raakt, dreigt te stikken of geen adem meer haalt, is snelle hulp van groot belang. Uw handelswijze tijdens deze eerste seconden kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Tijdens onze basisopleiding Levensreddend handelen bij kinderen leert u adequaat te handelen tijdens dergelijke noodsituaties. U leert kinderen van 0 tot 12 jaar op de juiste manier te benaderen, eerste hulp te verlenen en te reanimeren. Na succesvolle afronding van deze basisopleiding voldoet u aan de kwalificaties die ‘Kind en Gezin’ stelt aan de professionele kinderopvang.

Praktijkgerichte en persoonlijke benadering

De incompany basisopleiding Levensreddend handelen bij kinderen duurt drie uur. Een groot deel van de tijd besteden we aan het praktijkgedeelte. Hierbij maken we gebruik van één baby- en kinderpop per maximaal drie personen. Zo heeft elke cursist ruim de gelegenheid om te oefenen. Ook zorgen wij voor voldoende instructeurs per groep, zodat iedereen kan rekenen op persoonlijke aandacht. De instructeurs zijn afkomstig uit de praktijk en hebben ervaring met acute hulpverlening aan baby’s en kinderen. In een positieve leeromgeving brengen zij op een heldere manier alle kennis en vaardigheden over om een kind in een noodsituatie te kunnen redden.

Inhoud theoriegedeelte

Tijdens het theoretisch gedeelte van de basisopleiding leert u over:

 • Typische gevaren voor baby’s en kinderen
 • Basisprincipes van eerstehulpverlening
 • Stappenplan reanimatie baby’s en kinderen volgens actueel geldende ERC-richtlijnen
 • Bewustzijn baby’s en kinderen
 • Ademhalingsstelsel baby’s en kinderen
 • Circulatiestelsel baby’s en kinderen
 • Gebruik van AED (automatische externe defibrillator)

Inhoud praktijkgedeelte

Tijdens de opleiding krijgt u ruim de tijd om de volgende praktische vaardigheden te oefenen:

 • Stabiele zijligging / veiligheidshouding
 • Handelingen bij verstikking / verslikking
 • Reanimatie bij baby’s en kinderen
 • Beademing mond op neus (baby’s)
 • Beademing mond op mond (kinderen vanaf 1 jaar)
 • Borstcompressies bij baby’s
 • Borstcompressies bij kinderen vanaf 1 jaar
 • Aansluiten AED bij kinderen vanaf 1 jaar

Kosten en groepssamenstelling

De basisopleiding Levensreddend handelen bij kinderen is erkend door ‘Kind en Gezin’. Wij geven deze opleiding incompany. De kosten voor een groep van maximaal 8 personen (één instructeur) bedragen € 235,- (inclusief 21% BTW). Voor een groep van 9 t/m 12 personen (twee instructeurs) zijn de kosten € 325,- (inclusief 21% BTW). Het gebruik van oefenmateriaal en een erkend attest Levensreddend handelen bij kinderen (bij goed gevolg) zijn bij de prijs inbegrepen.

Aanmelding en aanvullende informatie

Bij deze basisopleiding hoort het cursusboek ‘Levensreddend handelen bij zuigelingen en kinderen.’ U kunt deze voor € 16,95 (incl. 21% BTW) bij ons aanschaffen. Dit is niet verplicht, maar wij raden het wel aan. De basisopleiding van drie aaneengesloten uren kan zowel in de ochtend, middag als avond worden gegeven: van maandag t/m zondag tussen 07:00 en 23:00 uur. Via het aanmeldformulier kunt u zich aanmelden. Wilt u eerst meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij hopen u snel te mogen begroeten tijdens onze basisopleiding!